căsuța fericită

căsuța fericită

12 iulie 2011

Țânțarii ăștia..... au vreun rol pe lumea asta ?

Cosmin și cu mine suntem născuți și crescuți în Cluj, desigur pe vremea aia încă nu ne cunoșteam... au mai trecut câțiva ani până la momentul respectiv, dar asta este o poveste pentru o altă zi.
Dupa ce am absolvit liceul, eu m-am mutat timp de 5 ani în Chicago (și asta este o altă poveste), iar una dintre asemănările dintre Cluj și Chicago (da, există asemănări !) sunt tânțarii, sau mai bine zis, lipsa lor.


Nu pot ști cu certitudine, dacă lipsa țânțarilor din cele două orașe (favoritele mele din lume !) are legatură cu natura de acolo sau cu buna gestionare a lor de către autoritățile locale, cert este că până când ne-am mutat la București nu am prea avut de a face cu ei, iar în anii petrecuți aici, am folosit cu succes soluții chimice lichide de băgat în priză.

Problemele mele cu țânțarii, au apărut abia anul acesta, când datorita buburuzei noastre Aimi, am început să mă interesez cât sunt de primejdioase solutiile chimice anti-țânțari pe care le folosim și ce am aflat, m-a determinat să caut ceva mai natural....... :)

Pe scurt, majoritatea soluțiilor împotriva țânțarilor pe care le folosim ne afectează în timp sistemul nervos central, inhibă niste enzime la nivelul creierului si ne omoară neuronii, ba chiar au apărut studii care fac legătura între expunerea la substante gen DEET și schimbari comportamentale majore.
Sunt multe site-uri cu informații despre pericolele la care ne expunem, dar nu despre cât de nocive sunt substanțele anti-țânțari vreau să vorbesc azi.

Dorința mea este să găsesc soluții viabile la această problemă deoarece în fiecare dimineață, numărăm noi mușcături de țânțar pe mâinile, picioarele și fața lui Aimi.... mușcaturi mari, roșii și unflate care nu trec cu săptămânile și care îi provoacă disconfort. :(

Am citit mai multe site-uri care oferă informații despre soluțiile naturale pe care le avem împotriva țânțarilor și am luat în considerare următoarele:

acestea sunt cele asupra cărora am spus: "pas" (momentan):

1. plase la geamuri - costul este destul de ridicat, iar dacă geamurile tale sunt din termopan și nu au fost prevăzute de la început cu ele, trebuie să dai găuri în cadrul de plastic, ceea ce îl compromite din punct de vedere structural/termic. În plus, pentru noi nu e bună varianta aceasta deoarece eu devin claustrofobă doar la gândul de a-mi bloca geamurile, respectiv aerul cu ceva.. :)

2. uleiurile esentiale natural repelente - o idee bună, nu știu cât de bine functionează deoarece nu am testat-o, însă pot face asta doar dupa ce împlineste Aimi 1 an (deci la anul)

3. alimente natural repelente - noi suntem mari consumatori de usturoi și pot să vă spun că până acum,  nici un țânțar nu a fost impresionat de asta. Nici măcar respirația noastră nu i-a ținut deoparte. :)

acestea sunt cele asupra cărora am spus: "hai să încercăm":

4. brățările Bugs Lock - am cumpărat câteva (deși în opinia mea costă un pic cam mult - 15 Ron/buc) și mi se pare că funcționează destul de bine în primele zile de la desfacerea din pachetul vidat, însă după ce uleiurile esențiale cu care sunt îmbibate se evaporă (da stiu..... asta este...  încercăm să nu le ținem foarte aproape de Aimi...), țânțarii nu mai au o problemă cu ele - într-o seară, un țânțar statea  foarte nonșalant chiar lângă brățară... :)

5. plasele anti-țânțari - cele din bumbac, la dimensiuni suficient de mari pentru noi costă sute de euro și nu se găsesc în Romania, deci se adaugă și costul transportului. În plus nici nu știu cum m-aș simtii să dorm sub o plasă de țânțari.... încă nu am cumpărat nimic, dar înclin să iau una.
Am vazut o plasă de țânțari când am fost la Kika (citiți povestea aici) la reducere, dar era din material sintetic și se poate să țină cald:


6. O soluție naturală sub formă de spray de la PediaKid, pe care  am văzut că o poți comanda în România de aici, pe care eu încă nu am comandat-o, deci nu știu dacă funcționează sau nu.



În concluzie, eu nu am găsit nici o soluție naturală care să țină la distanță țânțarii 100%.......
..iar în privința întrebării din titlu: Au țânțarii vreun rol pe lumea asta? Nu am găsit mare lucru despre rolul lor în natură, dar pot să vă spun că au un rol deosebit de important în economie, deoarece soluțiile anti-țânțari constitue ramura cea importantă a pieței de pesticide din lume, piață ce valora 52.4 miliarde de dolari în 2008, după ce a crescut cu 29% față de 2007 (nota bene, cresterea a avut loc în plină criză economică mondială!) - informații luate de aici.

Până una alta, ca să închei pe un ton pozitiv, vă mai dau o poză cu Aimi, așa de noapte bună :)



Voi ce solutii folosiți? Ați încercat și variante naturale? Aveți o variantă naturală care funcționeaza? Dacă da, vă rog frumos să o împărtășiți cu noi!

PS. imaginea cu țânțarul este luată de aici (un site foarte frumos, care te învață să desenezi diverse lucruri, cum ar fi țânțarul de mai sus)

6 comentarii:

  1. Noi am achizitionat un aparat cu ultrasunete si chiar functioneaza. Diana (fetita noastra de 6 luni) nu mai are nici o muscatura de cand pornim aparatul seara, si nici noi - desi noi eram deja in siguranta de cand cu fetita, tantarii o prefera in mod categoric pe ea :) Aparatul nu indeparteaza toti tantarii, ci doar femelele in perioada in care musca (asa zice teoria, n-am cum sa o verific) - cert este ca nu mai avem muscaturi. Dezavantajul este ca daca il folosesti acasa in fiecare seara bateriile se duc foarte repede. Sper sa iti fie de folos ideea, daca mai vrei detalii (mai mult sau mai putin tehnice), iti stau la dispozitie cu drag.

    P.S. Foarte frumoasa iisoara, de unde o aveti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Anca,
    iți multumesc mult pentru informare.. De unde ai cumpărat aparatul? Și cât a costat?

    Iia lui Aimi i-am cumpărat-o de la unul dintre târgurile de la Muzeul Taranului Român, însă doamna care le produce are site și face la comandă. O gasești aici: http://www.artizanat-breaza.ro/

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut,
    Noi am achizitionat un aparat cu ultraviolete de la Hornbach. A costat 30-40 de lei si se alimenteaza de la priza. Asa am scapat de micii trompetisti nesuferiti :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună Cristina,
    super treabă, eu nici măcar nu știam că există așa ceva pe piață.. :)
    Poți să-mi spui te rog și ce marcă este aparatul?

    Mulțumesc frumos,
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  5. In titlu s-a strecurat o greseala, e ,,vreun". Interesant articolul, multumesc, o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragă Anonim,

    mulțumesc că mi-ai atras atenția. Întradevăr, am scris greșit (în 2 locuri!) - între timp am corectat :)
    Mă bucur mult că ți-a plăcut articolul.

    O zi frumoasă,
    Andreea

    RăspundețiȘtergere